Tango & More! Spetterend jubileumsconcert

Zaterdag 17 juni waren de jubileumconcerten van de 135 jarige Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes bij DS Eventcenter, dat was omgetoverd tot een prachtige concertzaal. De temperaturen waren er naar die zaterdag, zoals presentator Rob van Tuil ’s avonds zei, “we hebben er alles aan gedaan om dit concert in Zuid Amerikaanse sferen te houden zo ook de temperatuur is er op aangepast, want ook in de zaal was het bloed heet en zeker op het podium.

 

Het middagconcert was o.a. speciaal gericht op kinderen, hiervoor waren door ensembles van Pieter Aafjes een aantal basisscholen bezocht. De zaal was redelijk met kinderen, vaders, moeders, opa’s en oma’s gevuld, maar minder kinderen dan verwacht, dit kwam waarschijnlijk door het mooie weer. Want op de scholen was zeer enthousiast gereageerd. Het middag concert werd gegeven door het Opstap en Midden orkest o.l.v. Marilou Krouwel en gepresenteerd door Jonie Pijpers, zij gaf op een zeer begrijpelijke en leuke manier uitleg over de te spelen stukken en over de diverse instrumenten in het orkest en ook over die van de solist de bandoneon. Het orkest was mooi in balans dan was al te horen in de openingsstukken “A Huntington Celebration van Philip Sparke” en Ammerland van Jacob de Haan. Een mooie solo op trompet in de prachtige filmmuziek “Dances with Wolves” en daarbij de beelden uit de film maakte het plaatje compleet. “Children of Sanchez” waarin de bugel excelleert bracht het enthousiaste publiek weer echt in de Zuid Amerikaanse sferen, dat vervolgens werd gecontinueerd met de optredens van gasten van deze dag Gerard van Duinen op bandoneon en de tango dansers Ali Amin en Rose Beard van de tangoschool El Corazon. Orkest en solisten speelden Libertango en het overbekende Adios Nonino. Het middagconcert werd ’s middags swingend afgesloten met Latin Legends en een selectie uit de musical Grease, waarbij het publiek niet stil kon blijven zitten. Voorzitter Jeroen van der Meij was trots op de orkesten van Pieter Aafjes en bedankte de solisten en dirigenten.

Het avond concert, de zaal was ondanks de hitte overvol, er moesten stoelen bijgezet worden, voor dirigent en orkestleden is het altijd de kick om voor een volle zaal te spelen. Ook de voorzitter was verheugd zoveel mensen te mogen verwelkomen. Tijdens zijn openingsspeech bij het avondconcert van het Groot orkest blikte hij nog even terug naar 135 jaar Pieter Aafjes en heette de speciale genodigden, waaronder burgemeester Grootheest met zijn partner van harte welkom. Vervolgens gaf hij het woord aan presentator Rob van Tuil, die op zijn joviale manier uitleg gaf over de stukken en het publiek weer meenam op een muzikale rondreis in de sferen van Tango & More. Het groot orkest van Pieter Aafjes onder de bezielende leiding van Arjan Gaasbeek opende het concert met de klassieke ouverture “Benvenuto Cellini ”van Hector Berlioz. Waarbij vooral de techniek in het hout register met vol vuur en expressie werd gespeeld. De film “The Godfather” kwam weer tot leven toen de eerste tonen van de trompet de zaal in klonken. In een prachtig arrangement van Marcel Peeters werd “The Godfather Saga” vol overgave gespeeld door het orkest. De temperatuur in de zaal en op het podium steeg, maar voor het laatste werk voor de pauze mocht het publiek gaan zitten, want magistrale stuk van Hardy Mertens, Variazioni Sinfonische Su “Non Potho reposare”, dat zich afspeelt in Sardinië, duurde 25 minuten. Maar door de prachtige soli op de diverse instrumenten en melodieën in het orkest, afgewisseld met veel slagwerk, verveelde het geen moment en bezorgde menigeen in het publiek momenten van kippenvel. Een daverende staande ovatie was de beloning voor het orkest maar zeker voor dirigent Arjan Gaasbeek, die in dit werk tot het uiterste was gegaan en je letterlijk na dit werk kon uitwringen. Chapeau voor dirigent en de orkestleden. Na een wel verdiende pauze was het tijd voor de lichtere muziek, maar zeker niet minder moeilijk, want voor een klassiek orkest als Pieter Aafjes is het altijd omschakelen, wanneer dit soort werken op de lessenaar komen. Zowel technisch als ritmisch komt er toch het nodige voor kijken om dit weer in te studeren.

Maar het resultaat mocht er weer zijn, dit was gelijk al te horen in “La Boda de Luis Alonso” en het feestelijke Fiësta Cu Tres Banda van Pi Scheffer. Ook de solist van deze avond Gerard van Duinen op Bandoneon en de tangodansers brachten het publiek in vervoering tijdens de uitvoering van “Liber Tango” en “Oblivion” van Astor Piazolla. De in Culemborg wonende Musicus, componist Willem van Merwijk schreef speciaal voor de Mariniers Kapel het werk “Destino Tango” voor bandoneon en orkest. Deze avond werd dit zeer ritmische werk compleet uitgevoerd door orkest, bandoneon en de tangodansers. Helaas kon de componist deze avond niet aanwezig zijn, maar hij was wel op de repetitie geweest en complimenteerde dirigent en orkest voor de uitvoering van, voor een amateurorkest, dit zeer lastige werk. Bij Spaanse temperaturen, mocht de Paso Doble “Puenteareas” niet ontbreken. Vol vuur werd het concert afgesloten met “Conga del Fuego” . Een minuten lange staande ovatie voor orkest en dirigent volgde, waardoor een toegift niet kon uitblijven. Maar eerst bedankte voorzitter Jeroen van der Meij, de mensen achter de schermen, de jubileumcommissie, presentator Rob van Tuil, solist Gerard van Duinen, het tango danspaar Ali Amin en Rose Beard en natuurlijk de man waar deze avond om draait om alles muzikaal weer voor elkaar te krijgen dirigent, maestro, Arjan Gaasbeek. Met het overbekende “Tico Tico” werd deze geweldige concert avond afgesloten. Bestuur, dirigenten en orkestleden kunnen terug kijken op een geweldig jubileum weekend.

 

Geef een antwoord