Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg is opgericht in 1888 en heeft in haar rijke geschiedenis een vaste plek veroverd in de top van de amateurmuziek. Pieter Aafjes is daarmee met trots één van de oudste verenigingen van Culemborg en speelt al decennia lang een belangrijke rol in de Culemborgse samenleving.
Het Groot Orkest is jaren gegroeid in niveau wat vooral is te danken aan de jaren van bezielende leiding van haar oud-dirigent Heinz Friesen (Brunssum, 16 juli 1934 – Breda, 23 oktober 2019) .

Heinz Friesen was een van de beste dirigenten die Nederland gekend heeft in de symfonische blaasmuziek. Hij heeft het Groot Orkest ook ‘groot’ gemaakt, zoals blijkt uit wat dit orkest vandaag de dag ten gehore brengt.
Naast het Groot Orkest kent de vereniging twee opleidingsorkesten die een leerschool vormen voor jong en iets minder jong talent. De concerten van Pieter Aafjes zijn een begrip in de regio en kenmerken zich door een grote diversiteit. Het orkest speelt zowel originele werken voor harmonie als prachtige bewerkingen uit het symfonisch repertoire, werkt samen met verscheidene solisten en schuwt uitwisseling met andere genres dan klassiek niet.

Sinds 2017 staat het Groot Orkest onder leiding van Arjan Gaasbeek, een waardig opvolger die de naam van het orkest zeker groot zal houden. Onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek leverde onze deelname aan het concours in november 2017 een eerste prijs met onderscheiding op van de jury. Naast het Groot Orkest beschikt de vereniging over een enthousiast en getalenteerd Middenorkest, waarin circa 50 leden meespelen onder leiding van Marilou Krouwel. Tot slot heeft Pieter Aafjes een Opstaporkest waar de beginnende muzikanten kennis kunnen maken met de blaasmuziek en het plezier dat muziek maken met zich meebrengt. Het Opstaporkest staat onder leiding van Jonie Pijpers.